Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Συνέντευξη του Mark Zuckerberg για το "Facebook Phone"

 Η συνέντευξη πήρε μέρος στο Palo Alto, τα κεντρικά του Facebook. Ερωτόμενος: Mark Zuckerberg, Facebook Co-Founder & CEO . Συνέντευξη: Techcrunch

 Θέμα: Πριν κάποιο χρονικό διάστημα κυκλοφήρσε η φήμη στα δίκτυα ενημέρωσης Cnet και Alley Insider ότι η ομάδα του Facebook είχε δημιουργήσει πλάνο για τη δημιουργία κινητού τηλεφώνου που θα φέρει την ονομασία και την τεχνολογία του Facebook. Η συζήτηση αφορά το γεγονός αυτό και ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με το ποια είναι η αλήθεια γύρω απο το συγκεκριμένο θέμα.

Mark Zuckerberg: Πριν ξεκινήσουμε θα ήθελα να απολογηθώ για την παρεξήγηση σχετικά με την προγραμματισμένη συζήτηση. Οι υπεύθυνοι επικοινωνίας μας προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν μαζί σας πρωτού βγούν τα συγκεκριμένα άρθρα online. Να ξεκαθαρίσω ότι, όταν μιλάμε και λέμε να φτιάξουμε ένα τηλέφωνο αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Το Facebook απο την αρχή της δημιουργίας του είναι ειλικρινή και ξεκάθαρο σε θέματα τεχνολογίας, διαχείρισης και εφαρμογών/προγραμμάτων και ποτέ δεν έχουμε κρύψει πράγματα απο το κοινό, ζωτικής σημασίας για την λειτουργία και δημοσιότητα του δίκτυου. Όπως καταλαβαίνετε οι ομάδες του Facebook εργάζονται σε πάρα πολλά projects ταυτόχρονα και οι ιστορίες που βγαίνουν προς τα έξω αρχικά μπορεί να δώσουν λανθασμένη εντύπωση σχετικά με το τι κάνουμε η ποιος είναι ο στόχος μας πάνω σε ένα συγκεκριμένο αντικέιμενο.

Michael Arrington-Techcrunch.com: Οκ. Ας ξεκινήσουμε την κουβέντα με το πως βλέπεις τον ρόλο του Facebook στον κόσμο της κινητής τηλεφωνίας;

Mark Zuckerberg: Το βλέπουμε σαν μια πλατφόρμα, ένα μέσο που μπορούμε να μοιραζόμαστε μυνήματα, νέα, εφαρμογές, προγράμματα και οτι θεωρούμε οτι έχει κοινωνικό ενδιαφέρον με τον κόσμο. Αυτό που έχουμε καταλάβει μέσα στο δίκτυο είναι οτι όλα όσα δημιουργούντε για τα κινητά τηλέφωνα έχουν ως σκοπό την κοινωνική προώθηση και προαγωγή υπηρεσιών και μυνημάτων. Πάντα στο Facebook έχουμε ως στόχο την δημιουργία έυκολων, εύχρηστων και χρήσιμων εφαρμογών που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας μαζί με τους φίλους του, να διασκεδάσει, να γελάσει, να μοιραστεί περιεχόμενο και στο τέλος της ημέρας εμείς να γνωρίζουμε οτι δημιουργήσαμε κάτι που έχει αξία και το βελτιώνουμε συνεχώς. Το θέμα με το Facebook και την κινητή τηλεφωνία σαν τεχνολογία και σαν πλατφόρμα είναι η δυνατότητα ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε άπειρες εφαρμογές για ολα τα πεδία. Για παράδειγμα, έχουμε δημιουργήσει εφαρμογές για φωτογραφίες και uploads σε ζωντανό χρόνο, για ανανέωση του status μέσω του κινητού όπου και αν βρίσκεσαι, για παιχνίδια που είναι διαθέσιμα στο Facebook και μεσω συσκευών κινητής τηλεφωνίας. Δεν υπάρχει περιορισμός. Βλέπουμε τι θα θέλαμε εμείς να είχαμε στα κινητά μας, τι πιστεύουμε οτι θα μας βοηθούσε στην δουλειά μας η θα έκανε την ζωή μας λίγο πιο διασκεδαστική και αυτό θέλουμε να το μοιραστούμε με τον κόσμο.

Michael Arrington: Μάλιστα, συνεπώς το Facebook έχει αναπτύξει ένα είδους μηχανισμό δημιουργίας εφαργμογών για κινητά και internet ταυτόχρονα. Δουλεύετε πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο λογισμικό ή πλατφόρμα;

Mark Zuckerberg: Ένα συγκεκριμένο λογισμικό για κινητά τηλέφωνα; Όχι. Όταν ασχολείσαι με το τι σημαίνει φτιάχνω ένα κινητό τηλέφωνο, η φτιάχνω κάτι για κινητά τηλέφωνα υπάρχουν άπειρα πράγματα τα οποία μπορείς να δημιουργήσεις. Κάπου εκεί γίνετε το μπέρδεμα, δες το σαν μια γκρι ζώνη, κάτι το οποίο ίσως ποτέ να μην ανακαλύψεις στο πλήρες μεγεθος του και έτσι μπορεί να γίνει μια παραξήγηση όπως οτι το Facebook έχει κάποιο πλάνο για τη δημιουργία μιας συσκευής κινητής τηλεφωνίας. Για να καταλάβεις τι εννοώ, σκέψου την Apple. Η ιδέα οτι κατασκευάζουν τα πάντα μόνοι τους, όπως το hardware είναι κάτι το οποίο μπορεί να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και πιθανώς εταιρίες αυτού του κλάδου να μην έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία ή τεχνολογία για να τα κάνουν όλα μόνοι τους. Κάτι τέτοιο συμβαίνει με όλες τις εταιρίες παραπλήσιες του Facebook. Έχουν ιδέες, γνώσεις, τεχνικό επιτελείο αλλά πάντοτε σε κάποιο τομέα χρειάζονται την συμβολή κάποιου τρίτου. Οπότε η άποψη οτι το Facebook θα αρχίσει να κατασκευάζει κινητά τηλέφωνα με το logo του δικτύου και θα πωλούντε κανονικά έξω στην αγορά, είναι κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. 

Michael Arrington: Όλο αυτό ακούγεται κάτι σαν μια διαφορετική έκδοση του Android, το καλύτερο που μπορεί να κάνεις χωρίς να δημιουργήσεις ένα δικό σου λογισμικό πρόγραμμα.

Mark Zuckerberg: Ναι, εννοώ ότι...

Michael Arrington: Σου βάζω λόγια ε;;;

Mark Zuckerberg: Όχι ακριβώς. Θέλω να πω, σίγουρα έχουμε κοιτάξει αμέτρητες τεχνολογίες και τρόπους για να κάνουμε κάτι παραπλήσιο σ'αυτό. Σκέψου, εαν θέλαμε να δημιουργήσουμε ενα καινούργιο λογισμίκο που να συνδέει το Facebook και οτι υπάρχει μέσα σε αυτό με μια κινητή τηλεφωνία, το πιο πιθανό ήταν να μιλούσαμε σε 4 η 5 χρόνια απο τώρα... Αυτό που μπορώ να πω σίγουρα είναι οτι δεν έχουμε ως στόχο να φτιάξουμε κάτι τέτοιο, ουτε κάτι εντελώς καινούργιο και να το συστήσουμε μέσω της κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο. Ο βασικός σκοπός μας είναι να φτιάξουμε κάτι που να δίνει την δυνατότητα να μπορούμε να εντάξουμε πολλά και διαφορετικά πράγματα και τενχολογίες μέσα σε μια υπάρχουν συσκευή κινητού τηλεφώνου. Η άποψη οτι "έχουμε βγάλει ενα προιον η μια υπηρεσία και απλά βάζουμε 2-3 κοινωνικές επιλογές μέσα και το δίνουμε στον κόσμο" δεν είναι μια νοοτροπία που ακολουθούν οι επιχειρήσεις που έχουν κατανοήσει την κοινωνική ένταξη μιας δημιουργίας μέσα στο κοινό. Η Zynga για παράδειγμα είναι μια εταιρία πρότυπο σε αυτό τον τομέα. Σχεδιάζουν τα προιόντα τους με το σκεπτικό οτι είναι κάτι για μια παρέα, κατι που θα το χρησιμοποιήσεις με τους φίλους σου και θα κερδίσεις απο αυτό.

Michael Arrington: Σ'αυτή την περίπτωση όμως οι εταιρίες είναι κατασκευαστές και πάροχοι ταυτόχρονα...

Mark Zuckerberg: Μπορεί να είναι ο οποισδήποτε! Υπάρχει άνθρωποι που κατασκευάζουν συσκευές κινητών τηλεφώνω και έρχονται σε μας και μας λένε "οκ έχουμε μια συσκευή, έχουμε ενα λογισμικό, θα θέλαμε να δούμε πως μπορούμε να δουλέψουμε το facebook και τις εφαρμογές του σαν μια τακτική ένταξης των προγραμμάτων στο λογισμικό μας κλπ" δεν ασχολούμαστε καν με το μηχανικό κομμάτι. 

Michael Arrington: Ξέρω οτι αυτές οι ερωτήσεις μοιάζουν πολύ συγκεκριμένες σε σύγκριση με την γενική εικόνα που μας παρουσιάζεις. Υπάρχουν ανοιχτές συζητήσεις μεταξύ Facebook και κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων σχετικά με μια τέτοια κίνηση στο άμμεσο μέλλον; Κάτι τέτοιο ισχυρίστηκε το άρθρο του CNet πριν κάποιο καιρό...

Mark Zuckerberg: Τι εννοείς συζητήσεις με κατασκευαστές κινητών; Κινητό Facebook;

Michael Arrington: Ξέρεις σαν το κινητό της Nexus με το λογότυπο της Google το οποίο στην πραγματικότητα ήταν δημιουργία της HTC. Φαντάζομαι οτι κουβεντιάζουμε για την πιθανότητα δημιουργίας ενος κινητού που θα φέρει την τεχνολογία και το σήμα του Facebook.

Mark Zuckerberg: Σίγουρα υπάρχουν διερευνυτικές συζητήσεις που γίνονται ανα τακτά χρονικά διαστήματα κατα πόσο το Facebook είναι ικανό να λανσάρει κάτι τέτοιο στην αγορά στο μαρκυνό μέλλον. Αλλά καμία συζήτηση η συμφωνία δεν έχει φθάσει τόσο μακρυά, στο κομμάτι της υλοποίησης δηλαδή. Μιλάμε για τον χώρο της κινητής τηλεφωνίας. Είναι ένας τεράστιος κλάδος και δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να μπει έτσι απλά και να φτιάξει κάτι δικό του και αυτό ήταν. Είναι πολύπλοκη κουβέντα και ένα πολυδιάστατο θέμα. Δεν νομίζω οτι μπορούμε να κουβεντιάσουμε κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή σε βάθος, διότι αν το κοιτάξεις προσεκτικά, δεν υπάρχουν γεγονότα. 

Michael Arrington: Συνεπώς αυτές οι φήμες διέρευσαν απο κάποιου είδους συζητήσεις και ιδέες που υπάρχουν μέσα στην ομάδα, σχετικά με την κινητή τηλεφωνία σαν τεχνολογία γενικότερα ;

Mark Zuckerberg: Είναι δύκολο να δώσω μια συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό το θέμα. Οι φήμες είναι φήμες, μπορεί να είναι αποτέλεσμα ιδεών ή αποτέλεσμα λαθος κατανόησης μια συζήτησης. Γενικά έχει να κάνει με την λανθασμένη αντιμετώπιση του θέματος. 

Michael Arrington: Ποιό είναι το πιο "μυστικό" project που δουλεύετε με την ομάδα αυτή την στιγμή πάνω σε θέματα τεχνολογίας κινητών τηλεφώνων γενικότερα;

Mark Zuckerberg: Δεν υπάρχει κάποιο σουπερ μυστικό πλάνο σχετικά με αυτό το θέμα στο οποίο δουλεύουμε αυτή τη στιγμή. Είμαστε μια πολύ μεγάλη και δυνατή ομάδα που δουλεύει σε διάφορα πράγματα ταυτόχρονα και εξετάζουμε πολλές και διάφορες τεχνολογίες με οτι συνεπάγεται αυτό.  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου